Etichete

, , , , , ,

„Nori de gaze în flăcări”, așa cum le numea Anaximene din Milet, aurorele polare (boreale sau australe) au fascinat omul din cele mai vechi timpuri și continuă încă să țeasă povești. Explozia de culoare în noapte, dansul fascinant al luminilor pe cer, muzica pe care unii o aud, iar alții nu, toate creează un sentiment unic, o stare de beatitudine, senzație de zbor și apropiere de divinitate.

Galileo Galilei, cel care a dat numele fenomenului,  a numit luminile din cer aurora boreală după zeița romană a zorilor, Aurora, și titanul vânturilor, Boreas.

Fenomenul în sine se numește auroră și poate fi boreală sau australă în funcție de emisfera în care se manifestă, nordică sau sudică. Aurora este un fenomen optic care se manifestă printr-o strălucire intensă ce apare noaptea pe cerul din regiunile învecinate cu polii Pământului datorită impactului dintre particulele de vânt solar și câmpul magnetic al Pământului.

De obicei de culoare verde, poate fi însă și roșie, violet sau albastră, o combinație a acestora, un caleidoscop de culoare dansând deasupra orizontului îmbrăcând lumea în veșmânt de basm.

Poate fi admirată pe cerul nordic din toamnă până în primăvară, aproximativ din septembrie până în aprilie. Norvegia este una din destinațiile favorite alese de europeni pentru a urmări fenomenul. Orașe ca Tromso, considerat Paradisul Nordului, sau Alesund sunt special pregătite pentru a oferi turiștilor o călătorie către Luminile Nordului, dar aurora poate fi observată din oricare alt ținut nordic: Alaska, Canada, Groenlanda, Islanda, Scandinavia etc.

Photo Gallery Aurora Borealis

Reclame