Etichete

, , , ,

De o albeață sclipitoare căreia i se aplică perfect zicala ”La soare te poți uita, dar la dânsul, ba”, Stari Most se azvârle zvelt peste apele cristaline ale Neretvei, într-un arc maiestuos și elegant, unind cele două părți ale Mostarului, capitala neoficială a Herțegovinei.

Minunăție a arhitecturii otomane, Stari Most (Podul Vechi) a fost construit la ordinul sultanului Soliman Magnificul de către Mimar Hayruddin începând cu anul 1557. Construit dintr-un singur arc, fără sprijin în mijlocul râului, Stari Most are o înălțime de 21m, 4m lățime și 30 lungime.

După 472 de ani de folosință, podul a fost distrus în 1993, în timpul razboiului sârbo-croat, deși nu avea nici o importanță strategică, ci se presupune că a fost un act deliberat de distrugere a proprietății culturale, o răzbunare, o ucidere a amintirilor. Stari Most a fost refăcut după razboi cu sprijinul UNESCO. S-a încercat respectarea proiectului original, folosirea acelorași materiale ca cele utilizate de turci și s-au recuperat pietrele din vechiul pod prăbușit.

Din cel mai înalt punct al podului curajoșii se aruncă în apele de smarald ale Neretvei. ”Ikarii din Mostar” așa cum se numesc săritorii, continuă o tradiție ale cărei începuturi se pierd în negura timpurilor, prin anii construcției podului, prima înregistrare despre o persoană care a sărit de pe Stari Most datând din 1668. Ținând cont de faptul că apa nu are nici măcar vara mai mult de 12oC, putem afirma cu siguranță că a sări de la 21 de metri într-o apă așa rece, este un act de curaj.

Priveliștea te lasă mut. Oricâte poze ai face, o fotografie nu poate reda sentimentul pe care ți-l produce vederea lui Stari Most. Trebuie să îl vezi pe viu. Trebuie să te oprești și doar să privești. Pur și simplu. Să absorbi ca un burete, prin toți porii, frumusețea care te înconjoară, să absorbi la maxim, astfel încât, o dată plecat, dacă închizi ochii, să simți la fel. Oricât de bună ar fi o fotografie, ea nu poate reda splendoarea, sclipirea, contrastul și euforia pe care ți-o provoacă Stari Most pentru că megapixelul ochiului uman, spre deosebire de cel al camerei, simte, e viu.

Galerie foto Stari MostLocalizare:

Reclame