Etichete

, , , , ,

Vestitul Stari Most nu e singura minune a Bosniei-Herțegovina. La Višegrad, pe râul Drina, se găsește o altă capodoperă a arhitecturii otomane de pe la 1500: Podul Mehmed Paša Sokolović. Construit între 1571 și 1577 de către vestitul arhitect turc Mimar Sinan, din ordinul marelui vizir Mehmed Paša Sokolović, al cărui nume îl și poartă, de altfel, e o construcție caracteristică apogeului arhitecturii otomane, fiind una din operele de referință ale arhitectului otoman. Mehmed Paša Sokolović era localnic, născut creștin ortodox, dar trimis zălog de bună credință la Înalta Poartă, așa cum era obiceiul timpului.

Cu o lungime de 179 de metri, 11 arce și o cale de acces de 4m lărgime, Podul Mehmed Paša Sokolović e o minunăție arhitecturală și o încântare pentru ochi, e exemplificarea perfectă a ceea ce poate face talentul uman și bunul gust.

Râul Drina are o incredibilă culoare turcoaz, ca și Neretva de la Stari Most, de altfel. Te face să te întrebi dacă râurile din țara asta sunt toate de turcoaz și impresionant de limpezi. Cea mai bună cale de admira podul în toată splendoarea lui e o plimbare cu barca pe apele incredibile ale râului Drina. Așa poți admira în voie maiestuosul pod. Când îl vezi pentru prima oară vizualizezi poveștile alea în care Făt-Frumos aruncă brâul peste apă și pășește fără frică. Așa e bătrânul pod din Višegrad. Ca o poveste, ca un brâu aruncat peste timp, frumos, tăcut, un uriaș mut ce-și privește chipul în oglinda cristalină a Drinei.

Mulți dintre cei care vizitează Podul Mehmed Paša Sokolović o fac pentru că au citit cartea lui Ivo Andric, E un pod pe Drina, s-au îndrăgostit de bătrânul pod din poveștile scriitorului și vor să îl vadă pe viu, deși vor fi un pic dezamăgiți pentru că între timp au dispărut unele dintre clădirile adiacente.

Photo Gallery Podul Mehmed Paša Sokolović

Locație:

 

Reclame