Etichete

, , ,

Mosteiro de Santa Cruz (Mănăstirea Sfintei Cruci) domină semeață micuța piață 8 Mai din centrul vechi al Coimbrei, loc de intersecție al Evului Mediu cu Epoca Modernă, loc de peregrinaj și relaxare. E frumoasă. Își înalță tăcută și maiestuoasă arhitectura dantelată către cer. Nu te amețește prin înălțime, nici nu te orbește prin grandoare, așa cum o fac alte biserici portugheze. E micuță. Micuță dar creează impact puternic. Te îndrăgostești pe loc. Interiorul te lasă fără grai. Poate și ăsta e motivul liniștii mormântale din interior, nu numai respectul pentru credință sau pentru cei doi regi care își dorm nemurirea în naosul bisericii.

Tavane dantelate, vitralii multicolore care filtrează lumina creând în interior o atmosferă diafană, mozaicuri alb-albastre spunând povești de mult pierdute, orga bogat colorată, îngeri și demoni, regi și muritori de rând, toate adunate împletesc o mică minune, o minune care a apărut pe la 1131 și care, de-a lungul secolelor a primit câte ceva din prinosul de frumos al fiecărui stil arhitectural.

Mănăstirea Sfintei Cruci (Mosteiro de Santa Cruz) a fost construita în 1131 de către Ordinul Canonic al Sf. Augustin cu sprijinul regilor Don Afonso Henriques și Don Sancho I, ale căror morminte se găsesc în naosul bisericii, devenind la un moment dat cea mai importantă mănăstire din regat.

Mănăstirea a fost reparată și redecorată începând cu anul 1507 din ordinul regelui Manuel I al Portugaliei, devenind ceea ce este azi, o minune arhitectonică care îmbină armonios stiluri din epoci diferite. Arhitectura deosebit de frumoasă, preponderent din epoca manuelină, face din această mănăstire unul din principalele monumente artistice și istorice ale țării.

Frumoasa orgă în stil baroc din interiorul bisericii a fost instalată abia în secolul al XVIII-lea și e opera unui spaniol, Gómez Herrera.

Mormintele celor doi regi ai Portugaliei care au contribuit la construirea Mănăstirii Sf. Cruci, Don Afonso Henriques și Don Sancho I, bogat ornamentate, în stil manuelit sunt unele dintre cele mai frumoase reprezentări de artă mortuară portugheză. Ambele morminte sunt, deasemenea, decorate cu multe statui și elemente gotico-renascentiste.

Photo gallery Mănăstire Santa Cruz, Coimbra.

Locație:

Reclame