Etichete

, , ,

Rua da Sofia (Strada Sofiei) te fascinează prin aerul din altă epocă. Toate clădirile vin din alte timpuri. O vezi în arhitectură, în culorile șterse, în ornamentele ferestrelor, în fierul ruginit al balcoanelor, contorsionat în forme ciudate care chiar se poate numi artă, în fațadele șterse ale clădirilor, în lemnul mâncat de timp al ferestrelor, în pereții înnegriți ai vreunei biserici care cu secole în urmă trebuie să fi răsunat de glasurile învățăceilor, dar azi te întâmpină cu porți închise, mută, adăpostind rămășițe ale unei vieți de mult apuse, în aerul de ”altă lume” pe care îl emană clădirile de pe cea mai cunoscută stradă a Coimbrei.

Modernul și-a făcut loc pe la parterul clădirilor cu câte o cafenea, o florărie sau vreun magazinaș, dar dacă îți ridici ochii deasupra lor, deasupra firmelor mărunte, deasupra firelor de troleibuz, dacă înlături urmele zilei de azi, te poți îmbăta în voie cu farmecul a 5 secole de civilizație.

Rua da Sofia, Strada Cunoașterii sau Înțelepciunii (din greacă, sophie – înțelepciune) este o stradă din Coimbra, construită în prima parte a secolului al XVI-lea, prezentând multe caracteristici renascentiste.

Este celebra deoarece a consolidat definitiv Coimbra ca centru cultural si pol universitar național. Se presupune că apariția ei i se datorează Fratelui Brás de Braga, cel care conducea Mănăstirea Santa Cruz pe la 1500. Rua da Sofia sau Strada Cunoșterii, cu cei 450m lungime si 15m lățime, era la vremea respectivă ceea mai largă stradă din Portugalia acelor vremuri și una din cele mai mari din Europa.

Concepută după modelul Sorbonei pariziene urma să deservească colegiile ridicate de diverse ordine religioase din momentul stabilirii definitive a universității în Coimbra, la 1537.

În Coimbra se găsesc urmele vizibile a curgerii istoriei din epoca clasică până azi. E orașul portughez cu cel mai mare număr de colegii universitare. Edificii cu 3-4 etaje, cu o arhitectură relativ riguroasă și clasică, cu decorații de tranziție, mai ales în interior, compusă din elemente renascentiste, manuelite și baroce.

Pe Rua da Sofia se mai găsesc 7 colegii renascentiste cu tot atâtea biserici anexate dintr-un număr de 20 care au fost construite în epoca respectivă și încă 3 mai târziu. Cea mai mare parte dintre aceste școli au fost integrate în cadrul universității, însumând 23 de școli distincte construite între 1539 și 1779.

Locație:

Reclame