Etichete

, ,

 Văzută din strada națională, Batalha (Bătălia) apare undeva jos, ca o expoziție de dantelă pe care ai senzația că îți poți plimba degetele într-o mângâiere delicată, nu datorită apropierii de șosea, ci datorită dimensiunilor gigantice care îți creează impresia că dacă ai întinde mâna ai putea s-o mângâi pe creștet.După ce ieși din strada națională și cobori pentru a intra în micuțul oraș cu același nume, o pierzi din vedere pentru un timp. Când o zărești, în sfârșit, rămâi cu gura căscată la propriu. De unde la început aveai senzația că-i poți zburda printre turnulețe, acum îți rupi gâtul ca să îi zărești vârful și uitându-mă la ea am înțeles cam ce ar trebui să simtă o furnică la vederea unui elefant. Te simți … nimic.

Dar e fantastică. E, de departe, cel mai spectaculos monument pe care Portugalia îl are și una dintre cele mai frumoase creații ale omului pe care eu le-am văzut. E splendidă! Și nu exagerez deloc. Culoarea, mulțimea ornamentelor, delicatețea cu care sunt realizate. E un vis. Un vis frumos.

Interiorul te copleșește. Petece de lumină multicoloră se proiectează prin vitralii de la peste 30 de metri înălțime, coloane care par fără sfârșit susțin tavane care par croșetate.

Capela Fondatorului, în care se găsește mormântul conjugal al regelui care a dispus construirea lăcașului, Don João I și al soției sale , dar și mormintele altor regi și prinți, construită în formă de octogon pare un loc magic. Nu, nu te înfiori la ideea că acolo își dorm veșnicia o serie de persoane pentru că sala e de-a dreptul magnifică. Nu are nimic din ideea unui mormânt. E inundată de lumină blândă, aurie, e plină de culoare, bogat ornamentată, o adevărată bijuterie.Mănăstirea Santa Maria da Vitória, mai cunoscută ca Mănăstirea Batalha (Bătălia), se găsește în localitatea cu același nume, Batalha, în zona de centru a Portugaliei. Construcția ei a început pe la 1386, la ordinul regelui Don João I (Ioan I) al Portugaliei, în semn de mulțumire adusă Fecioarei Maria pentru victoria contra spaniolilor în Bătălia de la Aljubarrota din 14 august 1385.Construcția a durat aproape două secole, până prin 1517, iar la planul inițial s-au tot adăugat construcții la propunerea unora din cei 6 regi care s-au perindat pe la conducerea Portugaliei până la terminarea operei.

Biserica cu o lungime de 80 de metri, 22 de metri lațime și o înălțime maximă de 32,5 metri este cea mai importantă reprezentare a stilului gotic portughez, o bijuterie arhitectonică și simbolul dinastiei Avis.Photo Gallery

Documentar

Tur virtual

Locație: