Etichete

, , ,

A fost odată ca niciodată un prinț moștenitor, pe numele său Pedro I de Portugalia, care din considerente politice, așa cum era obiceiul timpului, s-a căsătorit cu fiica unui puternic principe străin. Dar principelui nu-i fuse dragă soția aleasă, ci una din damele de companie ale acesteia, Ines de Castro, nobilă galeză, de care se îndrăgosti nebunește. Și uite așa a luat naștere cea mai tristă, mai frumoasă și mai cunoscută poveste de iubire din istoria Portugaliei.DSCF7039 DSCF7064

Cei doi încep o relație mult comentată și dezaprobată de curtea regală a anilor 1300. Regele Alfonso al IV-lea o exilează pe Ines în speranța că povestea va lua sfârșit, dar distanța nu reușește să stingă iubirea dintre cei doi, care, se spune, au corespondat intens în tot acest timp.

Când soția lui Pedro I moare după ce dă naștere prințului moștenitor, Pedro I, contra voinței tatălui, o aduce pe Ines din exil și încep să trăiască împreună în mod public, fapt care provoacă un mare scandal la curte și un conflict deschis între tată și fiu. De-a lungul anilor cei doi vor avea împreună 4 copii, trei băieți și o fată, dar asta nu îl va înmuia pe rege, care vede în iubirea lor o amenințare la tron. Sfătuit și presat de curte regele hotăraște că singura soluție e să o ucidă pe Ines. La 7 ianuarie 1355, regele cedează presiunilor și profitând de faptul că Pedro era plecat la vânătoare dispune uciderea galezei.DSCF7010În 1357 Pedro devine rege și acum își va căpăta porecla de Cel Drept și datorită asiduității cu care îi va urmări pe criminalii iubitei sale Ines. Pe doi dintre ei reușește să îi prindă și poruncește să le fie smulse efectiv inimile din piept. Cel de-al treilea reușește să fugă în Franța.

DSCF7025Își va recunoaște oficial copiii din legătura cu Ines, declarând că se căsătoriseră pe ascuns cu un an înainte ca ea să moară, fapt care încă este pus sub semnul întrebării de către istorici, dar cel mai fascinant e faptul că, se spune, a pus să fie dezgropată Ines, o încoronează ca regină a Portugaliei și îi obligă pe nobili, sub amenințarea cu moartea, să execute ceremonialul de sărutare a mâinii cadavrului acesteia. Apoi a ordonat construirea a două sarcofage, adevărate opere de artă, ce au fost plasate în Mănăstirea Alcobaça, unul pentru Ines, iar celălalt pentru el însuși, lăsând prin testament ca să fie înmormântat în celălalt sarcofag, așezat față în față cu Ines de Castro.

DSCF7127Pedro a domnit 10 ani, fiind foarte apreciat de supuși ca bun administrator, bun apărător al țării și al celor defavorizați de soartă. Și … nu s-a recăsătorit.

Pedro și Ines sunt un fel de cult în Portugalia. Povestea lor e cunoscută de oricine, de la mic la mare, și orice locșor legat de povestea lor e pus în valoare, scos în evidență, adus la cunoștință celor doritori și romanticilor incurabili. Ăsta e turism!

Mănăstirea Santa Maria de Alcobaça este prima operă în întregime gotică construită în Portugalia. Construcția a început în 1178 și a continuat de-a lungul secolelor următoare ajungând la splendoarea de azi. Biserica mănăstirii e impresionantă. Ai senzația că te pierzi. Cu o lungime de 106 metri, 20 de metri înălțime și între 22 și 52 de metri lărgime, în funcție de zonă, îți creează imaginea exactă a propriei nimicnicii. Te simți ca un fir de praf într-o casetă cu perle. Te simți în plus. Strici farmecul.

DSCF7142Mănăstirea adăpostește mormintele mai multor regi ai Portugaliei, dar niciunul nu este așa faimos ca cele ale lui Pedro I și al iubitei lui Ines de Castro. Extrem de bogat ornamentate, mormintele sunt adevărate opere de artă, extrem de elaborate, prezentând scene din istoria Portugaliei, scene biblice, sau pur și simplu fantezie.

DSCF7146Nu știu cine e mai vestit, mănăstirea în sine, care e o splendoare, sau mormintele celor doi. Oricum nu contează. Nu știu cum o fi arătat mănăstirea în timpul lui Pedro I, dar alegerea Alcobaçei pentru drumul final a fost mai mult decât inspirată. Nici că se putea un loc de veci mai frumos pentru o așa poveste de iubire. Frumusețea mormintelor nu face decât să accentueze farmecul locului, să îl întregească. Dacă ar fi să fac un top al celor mai frumoase locuri din Portugalia (… și poate nu numai), Alcobaça cred ar fi pe locul II după Batalha, sau poate pe același loc. Încă nu mă pot hotărî.

Video Alcobaça

Tur virtual Alcobaça

Photos Alcobaça

Localizare:

fp-portugal-map1

Reclame