Etichete

, , ,

Din stradă nu se zărește mai nimic, ai putea să treci fără să-l remarci. Poate doar gardul de fier forjat, bogat ornamentat să atragă, oarecum, atenția. Dacă te uiți prin gard, iar nu zărești mare lucru. Palatul e plasat în mijlocul unui parc care are la intrare aspect de pădure. Din stradă până la palat e un pic de mers pe o alee de pământ. Mi-a plăcut mult aerul de sălbăticie care s-a păstrat. Ar fi putut să asfalteze, dar n-au făcut-o. Îi dă un farmec aparte. Dintr-o dată pădurea se deschide brusc, după o curbă, și în fața ochilor ți se înfățișează în toată splendoarea un lac artificial în care își doarme somnul o frumoasă și își oglindește măreția Palatul sau Casa Mateus.

DSCF4017Impactul vizual e puternic. Fațada barocă a Palatului Mateus e impresionantă, farmecă ochiul și încântă sufletul. Culorile sunt suave și discrete, ornamentele fascinante. Senzația pe care o ai la picioarele scării de acces e că ai fost aruncat într-o altă epocă. Aștepți să auzi clopotul de la intrare sunând și din spatele ușilor grele să apară un bărbat în livrea și cu părul pudrat, cu pantaloni până la genunchi și ținută țeapănă.

DSCF4034DSCF4039Străbați încet porțile succesive, trecând ca printr-un tunel, alergând către peticul de verdeață care se zărește undeva la capătul tunelului. Treci prin curtea interioară, prin grajduri, caști gura la trăsurile de epocă, din care te aștepți să sară sprintenă vreo domniță și, în sfârșit, îți scalzi ochii într-o mare de verde, grădinile Palatului Mateus.

DSCF4103

Superb loc! Arbori bătrâni ca timpul, miresme parfumate, flori multicolore, arbuști dantelați, tunelul verde, piscinele albastre și-un sentiment profund de pace.

DSCF4100Situat la cca 3Km de orașul Vila Real, în districtul cu același nume din partea de nord a țării, Palatul Mateus a fost construit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea de către António José Botelho Mourão. Proiectul este atribuit arhitectului Nicolau Nasoni, în special datorită exuberanței baroce a fațadei principale.

Este unul din puținele palate ale nobilimii care s-au păstrat până astăzi în posesia familiei originale. O parte din casă este deschisă publicului, restul este pentru uzul familiei.

DSCF4028

Ce nu mi-a plăcut:

  1. Parcul de la intrare putea să fie mai îngrijit. Grădinile erau frumoase, dar la intrare mi s-a părut cam lăsat în paragină.
  2. Lacul acela mi s-a părut murdar rău. Avea nevoie să fie curățit.

Galerie imagini

Localizare:

vila real

Reclame